Besplatna dostava iznad 300 kn
Besplatna dostava iznad 300 kn
Besplatna dostava iznad 300 kn
Naši proizvodi

5 savjeta koji će pomoći vašem djetetu izbjeći bolest kretanja

Ništa toliko ne može uništiti zabavno obiteljsko putovanje kao bolest kretanja. Ako ste ikad iskusili mučnine, znate da to uopće nije zabavno. Mučnine znaju biti stvarno jake, a samo zamislite koliko su teške za dijete. Ako je vaše dijete sklono bolesti kretanja, sastavili smo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći.

Što uzrokuje bolest kretanja?
Tegobe nastaju od različitih poruka koje mozak prima od očiju i unutrašnjeg uha, gdje je smješteno osjetilo za ravnotežu. Na primjer, čitanje u automobilu je uobičajeni pokretač bolesti kretanja. Ako tijekom vožnje gledate u pod ili u časopis, oči ne registriraju kretanje, ali unutrašnje uho zna da se ipak krećete. Različito zaprimanje podražaja zbunjuje mozak i šalje poruku da treba isprazniti sadržaj želuca.

Neki su mnogo osjetljiviji na kretanje od drugih. Ako je vaše dijete jedno od njih, sigurno će vas zanimati što bi moglo spriječiti te tegobe.

Evo nekoliko načina koji mogu pomoći vašem djetetu s bolesti kretanja:

Budite oprezni sa znakovima koji ukazuju na bolest kretanja.

Prije svega, ako primijetite bilo kakve znakove, odmah treba zaustaviti sve što mislite da uzrokuje nelagodu.

Uobičajeni simptomi su znojenje, osjećaj slabosti, vrtoglavica ili mućnina. Primijetite li neke od ovih simptoma ili ako vam dijete kaže da se osjeća loše, neće proći puno vremena prije nego što počne povraćati!

Ako ste u automobilu, to znači da je vrijeme da se zaustavite što je prije moguće. Ako pak letite, ne možete zaustaviti avion, ali pomoći će vam da djetetu stavite hladni oblog na čelo i kažete mu da gleda kroz prozor.

Bitna je odgovarajuća odjeća

Obucite svoje dijete u odjeću koja je prikladna vremenskim uvjetima. Ako ćete se voziti ili letjeti avionom cijeli dan, imajte na umu da će temperatura u automobilu ili avionu biti puno toplija nego što je vani, pa slojevita odjeća ne bi bila vrlo ugodna. Vrućina i znoj mogu biti okidač za početak bolesti kretanja, pa je vrlo bitno lagano odijevanje uz mogućnost dodavanja jakne ili vestu ukoliko postane hladnije.

Krenite na putovanje u vrijeme spavanja.

Ako je to uopće moguće, zakazivanje putovanja za vrijeme djetetovog spavanja. To je jednostavan način za izbjegavanje bolesti kretanja. Ne možete se razboljeti ako niste budni!

Dajte im laganu užinu.

Iako jedenje hrane može zvučati kontraproduktivno kada je u pitanju sprečavanje tegoba koje nosi bolest kretanja, istina je da ono zapravo može puno pomoći. Nešto poput nekoliko kolačića, jabuka ili krekera može pomoći u rješavanju osjećaja mučnine.

Otvorite prozor ili uključite klima uređaj.

Hladan povjetarac ili klima uređaj mogu pomoći maloj djeci koja boluju od bolesti kretanja, pogotovo ako će zrak puhati izravno u njih.

Lijekovi protiv bolesti kretanja.
Ovo ostavite kao zadnje rješenje. Ako niša od gore navedenog ne pomaže, postoje lijekovi za sprječavanje simptoma bolesti kretanja. No, svakako, prije korištenja bilo kakvih lijekova obratite se svom pedijatru. Na kraju svega ni oni zapravo nisu savršeno rješenje jer uspavljuju, što ne bi bilo zgodno ako planirate imati aktivno putovanje sa više stajanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *